Pages

leave your foot step here

Saturday, February 23, 2013

Mengadu Pada Hati..


Assalammualaikum.

ini entry yang pertama since bermulanya semester kedua utk tahun ni..
Alhamdulillah..
semester yang lepas berlalu dengan jayanya.
syukur sgt sgt!
dan 
kawan kawan pun dapat keputusan yang cemerlang
Alhamdulillah Ya Rabbi



walaupun tak tersenarai dalam Dean List
sebab dean list utk UPM adalah 3.75
tp cemerlang untuk diri sendiri pon da kira bagus!
*tetapi masih tetap menyalahkan UPM sebab meletak level dekan yang terlalu tinggi*
HAHAHA

entry hari ni bertajuk
mengadu pada hati
ya
byk sgt benda yang nak di adu kan.

first of all, tahniah buat kawan kawan yang menyambung belajar ke oversea
ada yg ke England, Birmingham, Auckland, Australia dan Wellington
seronok mendengar khabar kawan kawan belajar di oversea..
new environment
new experiences..

saya masih disini..
mengejar pelangi untuk muncul di hari yang panas
mencapai bintang sedangkan diri dilautan yang dalam
mengutip intan dan permata sedangkan diri hanya sebutir kaca
ya... itu lah saya..

mungkin orang npk saya happy semacam jer
tapi dalam hati siapa yang tahu
siapa yang tahu remuknya hati saya
bila cita cita yang saya tanam selama ni
tapi orang lain pulak yang menuai

siapa tahu kecilnya hati saya
bila angan angan saya
hancur depan mata sendiri
sedangkan orang lain berseronok meng-update status di FB, Twitter dan sbgnya..
dan saya pula yang membaca 
dan berpura pura offline

siapa tahu resahnya hati saya
bila impian kedua ibu bapa saya musnah
sedangkn org lain berpelukkan sesama mereka
dan saya melarikan diri
memendam rasa sendiri..


apalah bagusnya mereka
apalah kurangnya saya..?

apalah istimewanya mereka
apalah kurangnya saya..?

apalah hebatnya mereka
apalah kurangnya saya..?

***

19 February 2013 
(hari penerbangan)

saya tidak menghantar kawan kawan saya di airport
saya takut saya menangis
menangis bukan kerana pemergian mereka
tetapi
menangis kerana saya tidak bersama mereka mengejar impian yang sama...


jom layan pic dari wellington dgn hati yang lara..










Tuesday, February 12, 2013

Eumora Soap







Eumora Soap
The Moor Bar With Hma Factor

HARGA
1 piece – RM 60.00 RM 90.00
2 piece – RM 115.00 RM 175.00
3 piece – RM 165.00 RM 255.00
1 box – RM 200.00 RM 325.00
3 box – RM 540.00 RM 975.00

kami mempunyai Hologram di setiap box
SABUN EUMORA



Sabun EUMORA merupakan sabun ALL IN ONE. Membantu wajah anda bertambah cantik dan berseri. EUMORA adalah 100% semulajadi. Bar Rawatan kulit yang mengandungi MOOR yang bagus dan mikroalga yang dihidrat (Hma), dihasilkan serta 100% diimport dari eropah. Sabun Eumora dapat membantu kulit anda mempunyai masalah berikut :
  • Kulit Muka Berkedut;
  • Berjerawat;
  • Muka Berminyak;
  • Uban;
  • Kepala Botak;
  • Kelemumur;
  • Enzema;
  • Panau
  • Kurap
  • Resdung
  • Kulit Kaki Pecah

.

KANDUNGAN EUMORA

  • Hma – Algae yg kaya dengan antioksida, vitamin dan mineral dari Europe untuk mengembalikan keremajaan dan menyembuhkan kulit;
  • Heilmoor Clay – Terdiri daripada beratus herba, bahan organic, antibiotic yang semulajadi, hormon tumbuhan dan banyak lagi. EUMORA Miracle Bar 100% Semulajadi.


.
KEGUNAAN SABUN EUMORA
  • Membantu mengecilkan pori-pori;
  • Membantu mengawal blackheads and whiteheads;
  • Membantu mengawal keseimbangan pH pada kulit;
  • Membantu mengawal masalah jerawat dan kulit sensitif;
  • Membantu mengurangkan kesan parut pada kulit;
  • Membantu mengurangkan pigmentasi dan mengawal masalah jeragat;
  • Membantu mengurangkan garis-garis halus / kedut pada wajah;
  • Membantu mengawal masalah penyakit kulit, eczema, psoriasis, stretchmarks, kesan selulit dan sebagainya;
  • Membantu kulit kelihatan 1 tona lebih cerah kerana proses exfoliation;
  • Membantu kulit kelihatan lebih kemerahan secara semulajadi dan berseri-seri;
  • Membantu meningkatkan keupayaan kitaran sel kulit, menjadikan kulit sentiasa anjal,sihat dan berseri;
  • Sesuai dan selamat digunakan kepada bayi dan kanak-kanak;
  • Membantu mengurangkan noda-noda hitam dan sel mati pada keliling leher, celah ketiak dan bikini line;
  • Membantu menghilangkan kehitaman di celah peha dan ketiak;
  • Membantu mengekalkan keseimbangan minyak pada kulit kepala dan menyihatkan kulit kepala;
  • Membantu melembutkan rambut dan menyihatkannnya dan merawat uban;
  • Membantu mematikan jerawat muka @ badan;
  • Membantu kurangkan kedut muka, facelift up, eyebag, dark circles, jeragat, pigmentation;
  • Membantu menegangkan muka dan menaikkan seri kulit muka;
  • Boleh dijadikan syampu untuk menjadikan rambut lebih sihat, berkilat dan lembut;
  • Membantu membuang toxin daripada kulit;
  • Membantu pembaharuan sel dan pembentukan semula colagen;
  • Membantu menganjalkan kulit badan;
  • Membantu mengurangkan lemak badan;
  • Membantu mengurangkan selulit;
  • Membantu mengurangkan bau badan;






Glutacol Collagen







Glutacol Glutathione + Collagen Drink

Harga Promosi : RM 65.00
(Harga Sebenar : RM 70.00)

Glutacol diformulasikan dari kombinasi Glutathione dan Kolagen. Glutathione memiliki manfaat positif bagi lebih daripada 68 penyakit yang berbeza. Hal ini penting dalam memberikan pertahanan dari radikal bebas, tekanan oksidatif, racun dan penyakit. Kolagen adalah anti penuaan yang kuat. Kolagen memainkan peranan penting dalam membuat kulit anda bersinar, cerah dan kulit lebih muda. Produk ini juga membantu tubuh anda untuk membakar lemak. Namun, kerana faktor-faktor seperti proses penuaan, pengeluaran kolagen alami di dalam tubuh kita berkurang dari masa ke masa, mengambil suplemen kolagen sangat diperlukan untuk merangsang pengeluaran kolagen tubuh sendiri. Ini ialah wasiat formula bagi membantu kulit anda kelihatan lebih kencang, sihat dan cerah. Produk ini juga membantu untuk menyelesaikan masalah kulit seperti kerut dan garis wajah

Apakah ada efek samping mengambil glutathione dan kolagen?
Mengambil glutacol cukup selamat. Setiap orang sepatutnya menggunakan produk ini dalam rangka mengoptimumkan kesihatan secara keseluruhan. Produk ini sering digunakan sebagai filler kosmetik untuk membuang kedut dan ketidaksempurnaan lain, dan juga boleh digunakan untuk kecantikan bibir.

Seberapa cepat saya boleh melihat hasilnya?
Mereka yang mengambil secara teratur glutathione mengakui bahwa mengambil glutathione bersama-sama dengan vitamin C selama 3 hingga 6 bulan atau lebih akan menghasilkan kulit yang lebih cerah. Namun, kesan berbeza-beza antara orang-orang; beberapa orang boleh merasakannya lebih cepat atau lebih lambat

Apakah kandungan Glutacol?
Glutacol mengandungi l Glutathione 80 MG, Collagen 1000 MG, Astaxanthin, Aloe Vera Extract, Acerola Cherry, Blackcurrant Extract, Tomato Extract, and Probiotics.

Apa bentuk glutacol dan bagaimana cara penggunaanya?
Glutacol berbentuk serbuk.  Dalam 1 kotak ada 20 sachets. Ia boleh diminum terus ke dalam mulut, atau di bancuh dengan air suam 60 ml untuk setiap sachet. Untuk hasil yang Glutacol terbaik harus dimakan terakhir pada waktu malam sebelum tidur kerana waktu puncak untuk pembaikan dan pertumbuhan semula dalam tempoh dua jam pertama tidur – dikenali sebagai kitaran alfa.

Apa yang boleh menghadkan keberkesanan glutation dalam proses pemutihan kulit?
Keberkesanan glutation dalam pemutihan dalam seseorang individu boleh dihadkan oleh tabiat tertentu seperti penggunaan rokok dan alkohol diketahui akan mengurangkan tahap glutathione dalam badan. Perokok mungkin tidak mencapai keputusan yang sama dalam proses pemutihan kulit sebagai bukan perokok. Ini bermakna perokok tidak boleh mencapai keputusan yang lebih cepat daripada bukan perokok. Yang kedua ialah penggunaan alkohol. Penggunaan alkohol boleh menjejaskan keberkesanan glutation dalam pemutihan kulit. Pendek kata, untuk mencapai keputusan yang lebih cepat kulit mencerahkan, kami menasihati pengguna untuk berhenti merokok dan mengelakkan alkohol.

Kebaikan Glutacol :

  • Anti-oksidan
  • Mengatur berat badan
  • Mencerahkan kulit
  • Memastikan sel anda berjalan lancar
  • Anti penuaan
  • Mencegah kerosakan sel badan kita
  • Muda dan kulit bercahaya
  • Membantu memulihkan kekeringan dan kerapuhan rambut
  • Meningkatkan elastiktasi dan kelembutan kulit
  • Membantu meringankan bisul, masalah pencernaan dan ginjal
  • Mengurangkan garis dan kedutan
  • Membantu untuk kesihatan gigi anda
  • Membantu kulit anda menjadi lebih putih dan halus
  • Membantu membakar lemak
  • Meningkatkan kemampuan kulit untuk melembapkan sendiri, membantu dalam penghapusan sel-sel kulit mati
  • Membantu dalam cancer chemoprotection dan rawatan kanser

Tabita Skin Care


TABITA ORIGINAL


TABITA ORIGINAL

TABITA Skin Care
(Pasti Yang Original / Asli Dari Kami)

Set Eksklusif
Harga Promosi : RM 380.00
(Harga Pasaran Malaysia : RM 400.00)
FREE POS SELURUH MALAYSIA

Set Regular
Harga Promosi : RM 340.00
(Harga Pasaran Malaysia : RM 380.00)
FREE POS SELURUH MALAYSIA

Tabita Skincare diperbuat dari bahan semulajadi seperti Japanese Papaya dan serbuk mutiara. Ia sangat berkesan untuk memutihkan kulit dan meremajakan wajah. Ia sangat popular di kalangan artis Indonesia dan selebriti. Setiap set mengandungi Day Cream, Night Cream, Facial Cleanser & Smooth Lotion. TABITA Skin Care adalah produk kecantikan yang dapat mengatasi berbagai masalah kulit yang anda alami, seperti:

  • Memutihkan kulit.
  • Menghilangkan jerawat.
  • Meratakan lubang bekas jerawat.
  • Menyamarkan dan menghilangkan flek-flek di wajah dan pigmentasi/warna kulit tidak rata.
  • Menghilangkan bekas jerawat.
  • Memberbaiki kulit Kusam.
  • Mencerahkan warna kulit.
  • Mengecilkan pori-pori.
  • Membuat kulit tampak bercahaya.
  • Meremajakan kulit.
  • Menegangkan kulit, sehingga anda terlihat lebih muda.



KANDUNGAN TABITA
  • Tabita Facial Soap – Facial soap Tabita ini mengandungi Ekstrak Papaya yang dapat memutihkan warna kulit secara semulajadi dan mengurangkan kedutan pada kulit. Keluarkan sedikit saja dan gunakan sehari 2 kali untuk mecuci wajah dan leher.
  • Tabita smooth lotion – Toner ini berfungsi untuk menghaluskan kulit. Cara menggunakannya adalah dengan diusapkan pada wajah yang telah dibersihkan menggunakan Tabita Facial Soap. Sekali pemakaian cukup 3 titis diatas kapas muka dan disapu pada wajah yang masih dalam keadaan lembab (setelah cuci muka, bilas, dan aplikasikan toner.)
  • Tabita Daily Cream – Daily Cream berfungsi sebagai Tabir Suria yang dapat menjaga kulit dari pancaran matahari dan radikal bebas yang dapat merosakkan kulit wajah. Warna tabita daily cream menyerupai warna kuning mustard. Daily cream tersedia dalam 2 ukuran, iaitu ukuran regular (25 gram) dan ukuran eksklusif (40 gram).
  • Tabita Nightly Cream – Nightly Cream mengandungi Ekstrak Papaya, Vitamin A, Vitamin C dan Vitamin E serta Benzoyl. Ekstrak papaya merupakan bahan untuk peeling secara semulajadi, Vitamin A sangat baik untuk memperbaiki kulit dari lapisan dalam kulit, Vitamin C dapat mencerahkan kulit dan membuat kulit putih merona, Vitamin E dapat menghaluskan kulit dan meremajakan kulit, dan Benzoyl dapat membantu mengeringkan jerawat. Warna tabita nightly cream menyerupai warna mutiara putih (white pearl). Nightly cream tersedia dalam 2 ukuran, iaitu ukuran regular (25 gram) dan ukuran eksklusif (40 gram).


Bedak Arab Kokuryu







Seunit : RM 57.00
2 unit : RM 110.00
(Harga Pasaran Malaysia : RM 70.00 ++)

Jenis Ton Warna : 
Orange, Blush, Sunset Tan, Amber Rose, Olive Rose, Puggy Pink


Keistimewaan Kokuryu Super Summer Cake (Bedak Arab) :
  • 3 in 1 (moisturizer, foundation, powder);
  • Tahan selama 8 jam;
  • Boleh diguna ketika solat;
  • Halal;
  • Kulit akan bertambah cantik apabila berpeluh (kalau berpeluh hanya ‘dap’kan tisu pada muka, tisu tidak akan melekat di muka);
  • Berbau wangi;
  • Selepas dipakai akan mengikut warna darah (jadi ada satu warna sahaja & sesuai untuk semua warna kulit);
  • Mengecutkan jerawat bagi yang berjerawat;
  • Muka semakin lembut & gebu;
  • Menjimatkan masa & wang;
  • Disertakan bersama span yang lembut, mudah dipakai & tidak akan kepam apabila disimpan setelah dibasahkan.


Cara menggunakannya :
  • Basahkan span
  • Sapukan span pada bedak
  • Ratakan ke seluruh muka





Monday, February 11, 2013

MP3 Hosting #3 - TuneScoop

Assalamualaikum

Hai!
hari ni nak share satu lagi cara untuk host MP3 korang
kalau sebelum ni aku ajar korang host file kat OpenDrive and apa tah satu lagi tu, tak igt plk
skarang ni  nk kita guna TuneScoop pulak
korang boleh click kt sini

dan ikut cara - cara di bawah
korang tak perlu sign up tau!
ok
layan je gambar nih



ini langkah pertama



kemudian,
pilih lagu apa yang korang nak upload





process untuk upload
tett tett tett






finally!
guna direct link tu ok!

tarra!!
siap dah 

kenapa aku guna TuneScoop?

sbb
hosting dye free
xyah sign up apa apa bagai
dan yang paling aku suka!
lagu dye cepat loading!
xde sekat sekat dan buffering
i loike!!
macam yang aku guna skarang
dekat lappy korang lagu aku sekat sekat tak?
kalau sekat sekat gak
tu bukan salah TuneScoop
tu salah internet korang
hahahah
ok sorry


hopefully korang suka jugak

okbai
:)



Sunday, February 10, 2013

T-Shirt Design

kerja kerja waktu tak de kerja
design t-shirt utk adik kesayangan

:)






Happy Chinese New Year


alololololo
comelnya plushies ular sempena tahun Ular kalendar Cina tahun ni
kan kan kan
kalau la ular yang betol tu comel macam ni kan seronok
hahaha

ok
entry ini pendek je
di kesempatan yang ada ni
aku nak wish

HAPPY CHINESE NEW YEAR
untuk sahabat sahabat yang beragama buddha dan berbangsa cina
my BFFs
Chong Su Ping
(yang sekarang study kat Toronto)
Low Kah Yan
Chew Tsyr Han
Cheong Yew Kam


so kat sini aku nak share lah sedikit info tentang Tahun Ular

Ancient Chinese wisdom says a Snake in the house is a good omen because it means your family will not starve. This could be taken metaphorically to mean that a Snake could never have a problem with his family starving because he is such a great mediator, making him good at business. Or it could mean that a Snake would be willing to sacrifice his possessions, something the Snake has a lot of, in order to pay for his family’s food. Any way it is interpreted is representative of the Snake’s character and is a measure of the value he puts on his material wealth. The Snake is keen and cunning, quite intelligent and wise.
Years of the Snake  
Snake Years are sixth in the cycle, following the Dragon Years, and recur every twelfth year. The Chinese New Year does not fall on a specific date, so it is essential to check the calendar to find the exact date on which each Snake Year actually begins.
1905*1917*1929*1941*1953*1965*1977*1989*2001
THE SIGN OF THE SNAKEThe Snake is the intuitive, introspective, refined and collected of the Animal Signs. They are attractive people who take cries with ease and do not become flustered easily. They are graceful people, exciting and dark at the same time.
Contemplative and private, the Snake is not outwardly emotional. He can appear cunning and reticent and works very modestly in the business environment. The Snake will plot and scheme to make certain things turn out exactly as they want them to. They are not great communicators and can become quite possessive when they set their minds on achieving the interest of a partner.
SNAKE FACTS:People born in the Year of the Snake share certain characteristics. The Snake Sign is an abbreviated way of characterizing that individual’s personality. Following are features associated with the Sign of the Snake.
  • Sixth in order, Chinese name—SHE, sign of the sagacity
  • Hour—9am-10:59am Month—May
  • Western Counterpart—Taurus

CHARACTERISTICSAcute, Aware, Cunning, Proud, Vain, Vicious
EAST MEETS WEST 
ARIES SNAKEThis combination brings forth bravery and motivation. Snakes like to make money and are more apt to do so when trying to accomplish a reward. They are fairly open-minded with their money and make great stay-at-home parents. 
TAUREAN SNAKEThese Snakes remember everything for they have quite a vivid memory. Don’t underestimate the capabilities of this Snake, for he will forge on until he gets what he wants 
GEMINI SNAKEThese Snakes can talk their way out of anything, so a confrontation with them is a lost cause. They are well-educated and a bit amenable, making them quite intriguing. 
CANCERIAN SNAKEThese Snake love to be recognized for their efforts. For them, working hard to provide for their family is first priority. 
LEONINE SNAKEConfident and proud, the Leonine Snake hates to come in second place. They fuel on kudos from others, but will become a bit obnoxious if it goes to their heads. 
VIRGO SNAKEThese Snakes love to tell others what to do. They enjoy using their energies to run a successful organization and use their intelligence to improve their title and rank at work. 
LIBRAN SNAKEOne of the most beautiful breeds of the Snake, Libran Snakes are graceful and kind. They are always being pursued by someone interested in them and fall deeply in love with the right partner. 
SCORPIO SNAKEThese individuals have hidden emotions and feelings that rarely ever surface. They are quite guarded with their thoughts and opinions and do not upset easily. 
SAGITTARIAN SNAKEBorn with great taste in everything, these Snakes are the classy and sophisticated of the breed. They enjoy cultural things and will find a partner who will share the same ideals. 
CAPRICORN SNAKEThese Snakes build their bank accounts through organization and motivation. They can be seen as snobby, when in reality they are simply the quiet types. 
AQUARIAN SNAKEIntelligent and open-minded, Aquarian Snakes like to have a partner to depend on. However, they hate to be tied down and need to have space. 
PISCEAN SNAKEThese Snakes are compassionate and sensitive to the needs of others. They take everything quite emotionally and when they fall in love, they are committed comopletely.




Artikel ini di share dari sini

p/s : Jangan lupa main game snake kat google homepage



Friday, February 08, 2013

tutor: Cara Elak Gambar di Copy Paste


hai
petang petang mcm ni aku nak buat tutorial
macam mana nak elak photo photo yang di upload dari di copy-paste
mesti korang suka kan?
actually this is not the real tutorial
ini cuma nak bagi cadangan apa yang patut korang buat untuk elak hal ini berlaku
(jangan marah, ok?)

first of all
sebenarnya
THERE IS NO WAY TO PREVENT YOUR IMAGES FROM BEING COPIED
yup
memang tak de cara yang boleh menyelamatkan gambar gambar korang dari di copy
mungkin korang akan fikir cara cara macam ni boleh selamatkan korang

1. Disable Right Click 
no no no
walaupun blog aku menggunakan cara ni 
tapi bila di SEO kan..
still ada makhluk makhluk celik IT yang boleh copy gambar aku
cara ini cuma boleh mengurangkan risiko gambar korang dicuri
itu sahaja.
even kalau korang buat pon
aku bleh tgk jugak content korang
curi template pon boleh
kikikih
(sapa nak belajar ilmu ni sila angkat tangan)


2. Invisible Wrapping
aherherher
cara yang ni mmg berbaloi lah kalau korang nak cuba
invisible wrapping ni kalau korang nak tahu
benda ni akan buat satu layer tranparent atas image korang
bila ada orang nak copy pic pic korang
dye hanya dapat image kosong iaitu image transparent td tu lah
masalahnya....
korang rajin ke tiap kali korang nk upload pic kena masukkan code ni?
memang kerja remeh
kalau satu dua pic boleh la kot
tapi kalau nak upload satu album 2-3gb
tak larat weyh!
lenguh tangan kaki tengkuk leher perut
eh?
tapi kalau korang nak try xde masalah
sila google benda ni 
sebab aku tak buat tutorial lagi
hehehe


3. Watermark
ini je lah satu-satunya penyelamat korang
watermark atau pon "tanda-air"
hahaha
korang mesti da biasa dengar kan benda ni
lagi bagus kalau korang boleh buat watermark besar gedabak atas pic korang
memang takde orang nk copy
even baru niat pon da terbatal
haha
ini serius
walaupun watermark ni mencacatkan pic korang
tapi terpaksa lah buat kalau nk protect image korang
kan kan kan
kalau tak nak
sila ikut cara yang terakhir ni


4. Jangan Upload Terus Pic Korang
rasanya tak perlu bagi penerangan panjang lebar
korang da faham sangat kenapa kan
hihihi

dengan ini tamatlah tutorial ini
hehehe
okbai



Shila Amzah Lari Rumah


eh eh!
jangan excited sangat tengok tajuk entry hari ni
sabar sabar sabar
aku pon xtau sejauh mana kebenaran cerita Shila Amzah lari rumah ni
kang ada plak yang ingat aku menabur fitnah
maybe dia ada je kat umah
mungkin perlukan masa untuk bersendirian
tapi
yang penting
pagi td aku dengar dia nyanyi lagu Ombak Rindu kat HotFM
sedih sgt
ter sedu sedu Shila nyanyi lagu tu
sedih sgt agaknya
mana tak nya
perhubungan terhalang
kalau ikotkan kata hati aku ni
takde salahnya Shaarnaz nak masuk meminang
and tak de salahnya Shaarnaz nak cakap yang Shila tu bakal isteri dia
sebab dah memang niat dia utk mempersiterikan Shila
kan kan kan
yang buat aku terkilan
penyanyi pujaan aku since idola kecil ni macam tak de peluang untuk bercakap
dan
bagi komen ttg perkara yang sebenar
semua komen komen keluar dari mulut ND Lala je
aik
xkan umur Shila dah 23 pon ND Lala still nak bg komen on her behalf 
kan kan kan

so
ini adalah antara petikan kata kata yang ND Lala tujukan buat Shaarnaz

Walaupun dihalang oleh bapa kekasih hatinya, namun pelakon Sharnaaz Ahmad tetap dengan keputusannya mahu melamar penyanyi Shila Amzah, pada Mac ini.
Malah Sharnaaz dalam satu kenyataan pernah memberitahu ND yang dia bersungguh-sungguh mahu menjadikan pelantun Patah Seribu itu sebagai isterinya. 
Namun dalam akhbar Harian Metro hari ini, bapa kepada Shila, ND Lala, membalas kenyataan aktor itu sekaligus meluahkan rasa kecewanya. Beliau berkata tindakan pelakon itu mengakui Shila bakal isterinya sangat memalukan kerana dia tidak pernah mengadakan perbincangan bersama keluarga Sharnaaz mengenai perkahwinan itu.  
"Saya dan ibu Shila masih hidup, masih bernyawa, sekurang-kurangnya hormatilah kami sebagai orang tuannya. 
"Kalau Shila mahu kahwin sekalipun, saya walinya, bukan Sharnaaz yang menentukan itu isterinya", 
"Dia mengakui Shila bakal isterinya dan tetap akan merisik, semua itu karut. Jangan keluarkan kenyataan yang boleh memalukan diri sendiri dan saya percaya keluarga Sharnaaz turut malu dengan tindakannya itu", kata ND Lala.
Beliau juga memberitahu yang dia tidak pernah bercadang mengadakan majlis pertunangan apatahlagi mengahwinkan Sharnaaz dengan anaknya berikutan mahu penyanyi berusia 23 tahun itu menumpukan perhatian sepenuhnya kepada karier dan perjalanan seni, buat masa ini.
"Ini nasihat saya kepada Sharnaaz, ibu dan bapa Shila masih hidup, kita ada adat, agama, jangan memandai-mandai",
Tambah ND Lala, beliau sebetulnya tidak berminat denga perkara mengarut (Sharnaaz nak lamar Shila) ini dan berharap orang melupakannya.
"Tolong jangan biadab, hormati kami ibu bapanya. Ini bukan perkara main-main, melainkan kalau mereka mahu kahwin lari" katanya.
Bagaimanapun ND Lala tidak menolak jika jodoh antara Shila dan Sharnaaz, tetapi belum sampai waktu untuk kedua-dua anak seni itu mendirikan rumah tangga.

ish ish ish
dan yang ini pula kenyataan balas Shaarnaz untuk ND Lala


“Jadilah seperti seorang lelaki” adalah antara kenyataan balas yang dikeluarkan sendiri oleh Sharnaaz Ahmad kepada ND Lala yang juga merupakan bapa kepada kekasihnya, Shila Amzah.
Menurut pelakon yang sedang hangat dengan filem Juvana ini, Sharnaaz mengaku bahawa dia sudah bersedia untuk berjumpa dengan ibubapa Shila. Namun, dia menjelaskan bahawa ND Lala tidak mahu bersemuka dengannya.
“Terpulanglah dia hendak cakap apa. Saya tidak terkejut bila membaca kenyataan dia. Sebab, itu memang cara dia. Tapi, kalau saya hendak datang merisik atau meminang Shila, sudah tentulah saya akan berjumpa dengan dia (ND Lala) dengan isterinya.
“Malah, saya bersedia untuk berjumpa dengan dia (ND Lala) bila-bila masa saja. Tapi, macamana hendak jumpa, kalau dia (ND Lala), asyik lari saja. Jadi, saya harap dia (ND Lala) tidak usahlah pusing cerita.”
Tak cukup disitu, Sharnaaz turut menegaskan kekecewaannya terhadap perkara yang berlaku serta mengaku bahawa ibubapanya merasa terkilan selepas membaca kenyataan ND Lala.
“Takkanlah saya hendak pergi merisik atau meminang tanpa kehadiran ibu bapa saya. Tapi, bila membaca kenyataan ND Lala yang sebegitu, ibu bapa saya sendiri pun rasa terkilan dan marah.
Dia cakap saya ini kurang ajar. Tapi, dalam hal ini, kita kena sama-sama kena saling hormat. Bukan yang muda saja kena hormat yang tua. Yang tua pun kena hormat yang muda jugak.
Mungkin, selama ini orang tak berani nak lawan dengan ND Lala dan anggap dia betul saja. Tapi, kadang-kadang benda yang salah itu kita kena betulkan, tidak kiralah sama ada orang itu muda atau tua.”
Bagaimana pun, Sharnaaz memberitahu bahawa dia tidak akan berputus asa dengan perkara yang berlaku.
“Entahlah…saya pun tak tahu nak cakap apa lagi. Saya tak putus asa. Tapi, kalau saya terus hantar rombongan merisik atau meminang pun, kalau dia tidak terima, bagaimana?
Bagi yang masih belum jelas, Sharnaaz mengeluarkan kenyataan ini selepas ND Lala menegur sikap Sharnaaz yang terlalu terbuka memberikan kenyataan mengenai hubungan cintanya bersama Shila Amzah.

ish ish ish
dan penamat kisah ini aku share satu lagi artikel

TAK payah nak hipokrit!,” tegas pelakon, Sharnaaz Ahmad ketika ditanya mengenai kenyataan kekasihnya, Shila Amzah, berhubung kemelut yang mereka alami.

Shila yang kini berada di kota Shanghai, tampil memohon maaf di atas apa yang berlaku antara Sharnaaz dan bapanya, ND Lala menerusi e-mel kepada pihak media.
Menerusi kenyataannya itu, Shila, 23, tidak menyalahkan mana-mana pihak. Namun sebagai anak dan kekasih, dia mengharapkan segala kekusutan yang timbul segera berakhir.
Bagaimanapun, Sharnaaz, 28, yang dihubungi Sinar Harian mengakui tidak tahu menahu mengenai e-mel dari kekasihnya itu.
“E-mel apa pula ni? Saya tak tahu apa-apa dan malas nak layan. Semuanya propa saja!
“Saya tak nak ambil tahu kerana kesudahannya, saya juga akan dipersalahkan. Lebih baik saya mengambil keputusan berdiam diri dan fokus dalam kerjaya.
“Buat masa ini, saya hanya fikir kerja saja. Yang lain, saya malas nak fikir. Terpulanglah pada dia (Shila) nak buat apa sekalipun. Saya tak nak ambil tahu lagi,” tegasnya.
Diajukan tentang hasratnya untuk merisik Shila pada Mac ini, pelakon Ruby ini berkata, dia terpaksa membatalkan hasratnya itu.
“Saya tidak akan hantar rombongan merisik. Saya sendiri pun tidak tahu ke mana hala tuju hubungan ini.
“Saya tak pasti dan hanya berserah,” kata pelakon drama Bukan Bidadari ini.
Ditanya lagi apakah hubungannya dengan Shila sudah berakhir, Sharnaaz bagaimanapun enggan mengulas perkara tersebut.
“Seperti yang saya katakan, saya dah malas nak layan semua ni lagi. Saya tak nak bercakap tentang dia (Shila) lagi,” katanya dengan nada yang kecewa. – Sinar Harian

hmmm
termenung panjang aku pikir nasib penyanyi kegemaran aku ni
tapi apa apa pun
kalau perkara tu mendatangkan kebaikan buat apa kita nak halang kan?
kesian Shaarnaz dan Shila...


sumber dari artikel artikel tersebut adalah dari sini, sini dan sini 

:)

♥ First Giveaway by MarshMallow ♥


♥ First Giveaway by MarshMallow ♥

السلام عليكم

ok ini first time aku involve dalam blog contest
hihi
harap harap ada lah rezeki aku untuk pertama kali ni
sebab
hadia yang MarshMallow nk bg ni menarik gila!!
nak tau apa hadiah yang beliau nk bagi?

Pemenang Pertama:

Peplum Lace Top + Review Blog + Bloglist
warna utk baju peplum ni plak boleh pilih tau
Soft Pink/ Black/ Grey/ White
kalau aku menang
aku nak kaler grey
ngeh ngeh ngeh
hopefully menang lah 
:)

Pemenang Kedua
Topup RM 10 + Kawaii Phone Strap + Review Blog + Bloglist

Top Referral
Kawaii Phone Strap + Review Blog + Bloglist

Entry Kretif
Bloglist + Review Blog

teteapi
beliau cakap entry ini akan terbatal kalau less than 30 bloggers yang joined
so
bila aku tag korang korang
make sure korang join tau!
:)

dan
Segmen ni berjalan sehingga 7/3/2013
kalau ikutkan tarikh tu
aku da masuk U.
and itu maknanya kurang lah masa aku berblogging
huhu
tapi xpe
demi peplum!
aku akn cuba curi curi tgk blog
hihihi

ok 
enough about it
now aku nak siapkan arahan no 6
iaitu buat komen pasal blog beliau

apa yang saya  suka :
  • blog ni comel!
  • apa yang saya suka ialah simplicity
  • saya suka kekemasan dalam blog awk
  • gabungan warna yang sedap mata memandang
  • warna pastel mmg fav saya!
  • blog awk ni sangat sangat mesra pembaca sbb so far saya xjumpa apa apa disclaimer yang kasar contohnya mcm certain certain blogger buat, dorang tulis mcm ni "hello! jangan copy copy tutorial aku ok! kalau nk copy kene buat credit". ini adalah satu satunya bende yang saya xsuka tgk dlm blog orang. 
  • saya suka button button comel kat tepi tu. 
  • shoutbox pon comel. xbesar sgt dan x kecik sgt
  • overall, saya bg 8 bintang! hihihi

apa yang saya rasa lebih sesuai untuk blog Marsh Mallow
takde bende yang nak di ubah sgt kot cuma untuk penambah baikkan, saya nk recommend beberapa perkara. tapi bende ni take it as extra knowledge ok! saya cuma share apa yang saya tahu. jgn le salah paham plak. nt awk igt saya nk kondem awk plak. trus saya kalah dalam contest ni. hehehe

  • lagu : saya suka layan lagu dalam blog org. tapi lagu pon ada macam macam jenis. saya suka lagu yg ber irama slow di letakkan dalm blog. jgn letak lagu rock eh. awk boleh letak lagu ABC ILY. saya tau tu lagu fav awk buat masa ni. dan saya pon enjoy lagu tu :)
  • novel : saya perasan awk ni ada bakat menulis novel. btw, saya baca novel awk "Ku Kejar Pelangi". hihihi. kalau boleh, awak promote lah lagi novel novel awk tu. mungkin awak boleh buat header iklan khas untuk novel awak selain dari awak guna thumbnail image tu as banner. buat yang saiz sky-crapper plak. ok?
  • shoutbox : awk boleh guna shoutbox dari busuk.org sbb ianya memudahkan blogger lain utk tinggalkan pesanan dorg. lgpun, kalau guna shoutbox yang busuk.org bg tuh, blogger blogger lain da tak susah susah nk copy atau taip link dorg kt shoutbox awk. kalau nk install, bleh sign up kat sini
  • Ask.fm : saya cadang kotak ni di buat macam peek-a-boo atau spoiler. bila click baru keluar. kalau yang tu lagi kemas dan menjimatkan ruang dalam blog. saya perasan ada dua link ask.fm awk. so, buang salah satu yer :)
  • header : saya recommend header tu di letakkan 3 gambar berlainan. atau mungkin awk boleh buat header yang lebih simple dan menggunakan tulisan yang jelas. awak boleh edit guna Photoscape atau GIMP.
  • Footer : ni bahagian bawah sekali. ada byk sgt ruang. saya pon xtau kenapa. hmmm. kalau boleh, cuba reduce ruang ruang yang wujud kt bwh tu yer sbb saya asyik over scrolled sampai bawah.
  • my status : update lah status selalu yer. hihihi :)
  • page loading : so far, bila saya view blog awk, saya rasa ok je. sbb saya rasa blog saya lagi berat kot. hahaha tapi apa apa pun, awk bleh cuba kurangkan penggunaan HTML dan tukar kpd Javascript atau apa apa je yang loading lebih laju. selepas saya timbang timbang berat awak guna tool ni saya dapati blog awak loading dalam masa 0.22 saat! laju tuh! blog saya loading 0.25 saat. hihih. 
  • contest : yang ini penting! saya harap cik penganjur tak reveal kan comment dari peserta lain. sebab saya takut kalau ada yang tiru idea rakan rakan peserta yang lain kan kan kan?


ok saya rasa da byk sgt dah  tu saya komen. hihih perasan mcm saya ni bagus plak. maaf cik MarshMallow.
saya pon ada byk kekurangan so kita share lah apa apa knowledge yang kita ada. saya harap saya ada peluang nk menang. hihih :)

pray hard
ok sebelum saya terlupa!
untuk contest ni....
saya tag dua orang rakan blogger saya untuk kita sama sama join contest ni
hahaha
(siapa lah yang bertuah itu..)


good luck kat you alls!
hihihi





Thursday, February 07, 2013

Setia Hujung Nyawa

sources from Google Image

tamat lah sudah drama
Setia Hujung Nyawa
harini

hehehe

setia jugak la aku tunggu drama ni sampai abis
sementara tengah cuti sem
boleh la aku layan drama
kalau x
mana pernah aku nak layan drama
nak nak drama melayu
atau
apa apa drama yang episodnya berjela jela

drama ni pon aku tgk sbb adik adik aku syok sgt layan
tiap petang trus pacak depan tv
so
nak tak nak aku pon terpaksa lah tgk jugak
tup tup
aku pon dah ter minat plak dgn drama ni
hihihi

first time aku tgk citer ni
hmmm
mental jugak lah
padahal tu baru first time aku tgk
terus aku jadi hampir gila

dengan perangai Ikram
yang gilakan isteri orang
pastu
perangai Hady
yang mengenakan kawan baik sendiri
pastu
Ersalina
yang da jadi isteri org pon still layan si Ikram tu
Eryza
yang gila kan si Zain tuh

mula mula aku rasa macam
"ini drama paling bodoh pernah aku tgk"
"apsal El tu bodoh sangat?"
"eh aphal Hady ni jahat sgt?"
"apsal Zain ni buta sgt dgn prangai Hady ni?"
"dah kenapa Ikram ni gatal ngn isteri org ni?"
"..yang eryza tu pon sama!"

ha
ini adalah di antara monolog dalaman yang aku rasa sejak hari pertama aku tgk drama ni
tapi terpaksa kontrol macho
sbb
aku cakap kat adik aku
"aku xkan layan citer melayu sampai taksub macam ko"

ok
dialog tu makan diri aku balik
haha
padan muka aku

ok ok
berbalik semula pada
Setia Hujung Nyawa 

aku tak pernah baca novel dye
so
aku xtau ending dalam novel tu sama atau tak dengan yang versi TV
whatever it is
aku rasa ending cite ni hambar
sorry to say
mmg sangat hambar
sbb
aku nak ending dye
Hady kene HIV/AIDS
atau mungkin balasan yang lebih teruk
atau
maybe mama Zain dapat tau
pastu buang dye keje
and 
benci kat Hady dan Eryza
dan yang sama waktu dengannya
i mean terrible ending yang setimpal dengan apa yang si Hady tu buat lah
haha


ok enough with the ending thing
ini ada satu lagi perkara yang aku nk share
bende ni dah ramai yang tweet
so aku just re-tweet aka re-blog je lah kat sini


ok 
dah baca dah?
ayat ayat diatas ni di post oleh seorang perempuan di FB
tergamam jugaklah aku baca post FB dia nih
atau mungkin FB dia di hack kan??
apa apa lah
tapi
budak ni serious x berfikiran matang
sebab bagi aku
lepas aku tgk drama ni
aku xpernah rasa perkahwinan / percintaan El dan Zain tu sweet
sbb
ini rekaan novel
in reality, ,  kehidupan semua org berbeza
kita tak boleh sama kan realiti dengan rekaan

lagipun
aku rasa tema cerita ni
"tak semua orang yang ada sejarah hitam xboleh hidup bahagia"
bukannya
"contenglah arang dimuka sendiri dan bahagia akan menantimu"
betol tak?

ish ish ish
xpelah iqa
perjalanan hidup awak jauh lagi
jangan terjebak dalam maksiat pulak
x de kebahagiaan menanti kalau terjebak dalam maksiat
ok?
wallahualam

***

overall aku rasa cerita ni ok-ok je lah
takde apa apa pengajaran pon yang aku dapat
eh!
maybe dapat pengajaran sikit lah kot
percaya dengan pasangan masing masing
dan
kalau ada masalah have a seat and talk
jangan sesekali ada campur tangan orang lain
sebab kita tak tau sejauh mana niat baik dorg nak tolong kita

kann?

apa apa pon
critical literacy tu penting
jangan tgk cerita sweet sikit terus berangan xsudah
ngeh ngeh ngeh

itu sahaja lah coretan panjang lebar itu entry ini
sekian

apa komen you all pulak..?

:)







tutor : cara host mp3 yang mudah!


Assalammualaikum
ok image kat atas ni takde kene mengena dengan entry ini

harini nk ajar korang camne nak host MP3 file
untuk digunakan dalam audioplayer korang yang kiut kiut tuh
cara yang di beri ni lagi senang
sebab korang xperlu sign up apa apa
and
takde limit brapa kb/mb saiz lagu korang

selamat men-try!
:)


cara caranya adalah:
mula mula click kat link ni dulu
lepastu  ikot cara dalam pic nih


and then...



lepas dah copy direct link MP3 korang
korang boleh la paste-kan direct link td tu kat audioplayer korang

:)


antara audiplayer yang aku suka ialah
ini dan ini

selamat meletak lagu dalam blog!

RALAT
sila copy direct link korang dari embed code yang ber tag mp3
 

Template by Unconscious Mutterings